(c) Cirque d'Hiver Roermond

balk

   

HOME


ARCHIEF


FOTO'S 2015


CHARIVARI


HISTORIE
Historie

In 1983 ontstaat er in Roermond een burgerinitiatief om een wintercircus te organiseren in de plaatselijke schouwburg. Het idee dat men voor ogen heeft, is een circus met de grandeur van het beroemde Cirque d’Hiver in Parijs en de creativiteit van Duitse circus Roncalli. Het vertrouwen dat directeur Jo Adams van het toenmalige Cultureel Centrum De Oranjerie uitspreekt, is van doorslaggevende betekenis geweest voor de eerste productie.

De theaterzaal transformeren tot het interieur van een heus circus blijkt echter geen sinecure, maar met een ploeg enthousiaste vrijwilligers, sponsors en geleend materiaal gaat men vol goede moed aan de slag. En als omwonenden eind januari 1984 wakker worden door het gebrul van leeuwen en tijgers, dan wordt het Roermondse Cirque d’Hiver toch serieus genomen.

Op dinsdag 30 januari 1984 beleeft Roermond om 20.00 uur de wereldpremière van het Cirque d'Hiver Roermond.
Een overdonderend succes is het resultaat, waardoor in datzelfde jaar een tweede productie op stapel kan worden gezet en heeft Roermond een primeur: de geboorte van een nieuwe traditie!

In die lange traditie kon het Cirque d’Hiver Roermond uitgroeien tot één van de meest toonaangevende evenementen in Europa. Het bijzondere was dat, behalve de professionele circusartiesten, dit circus met zijn ingewikkelde organisatie, logistiek en vormgeving, als enig circus geheel gedragen en gerealiseerd werd door zo'n 80 vrijwilligers.

Het gezegde gaat, dat wie eenmaal een paar schoenen in het circus heeft versleten, niet meer van het circus afkomt. Bij veel medewerkers waren het al méér dan tien paar.

 

De laatste voorstelling van het Cirque d’Hiver Roermond was maandag 28 december 2015.

 

(C) Cirque d'Hiver Roermond 2015